Bewezen: Het ware effect van mondmaskers

foto: Pexels

Ondanks dat de effectiviteit en veiligheid van mondmaskers nooit afdoende werden bewezen, hebben instanties in de hele wereld het dragen ervan verplicht tijdens de Covid-19 crisis. Op de website van het NCBI (The National Center for Biotechnology Information) werd er echter een artikel gepubliceerd over de gevolgen van het dragen van mondmaskers.

De conclusies in dit artikel werden getrokken aan de hand van talrijke verschillende WETENSCHAPPELIJKE studies en tonen aan dat het dragen van een mondmasker kan bijdragen tot ongewenste psychologische, fysiologische effecten maar ook tot het ontwikkelen van allerlei gezondheidsaandoeningen.

De ademhaling behoort tot de meest belangrijke functies van het menselijk leven. Het lichaam vereist een voortdurende en ononderbroken toevoer van zuurstof die de normale functie van cellen en organen verzekert. Ademhaling verwijdert metabolische afvalproducten zoals CO2 en het werd reeds voldoende bewezen dat een verhoogd CO2 niveau, zelfs maar voor een paar minuten, ERG schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Wanneer de CO2 waarden in het bloed voor langere tijd op een hoog niveau blijven zoals bij het langdurig dragen van een mondmasker, draagt dit bij onder andere bij tot bloedvergiftiging, verzuring van het lichaam, oxidatieve stress, chronische ontstekingen en onderdrukking van het immuunsysteem.

Volgens de studies zijn mondsmaskers (zowel chirurgische, N95 of stoffen) ineffectief om viruspartikelen tegen te houden omwille van de verschillende afmetingen. Zo heeft het Corona virus een diameter van 60 tot 140nm terwijl de mondmaskers enkel deeltjes kunnen tegenhouden van 55μm tot 440μm. Het Coronavirus is dus meer dan 1000 keren kleiner dan de poriën in het mondmasker, waardoor het makkelijk kan doordringen. Andere studies met symptomatische Corona patiënten toonden aan dat het dragen van een mondmasker de transmissie van het virus niet verhinderde en dat asymptomatische personen geen viruspartikelen verspreiden.

In een eerdere publicatie vermeldde het WHO dat medische mondmaskers niet noodzakelijk waren, daar het niet was bewezen dat het dragen ervan gezonde personen kon beschermen tegen besmetting en dat stoffen mondmaskers onder geen enkele voorwaarde werden aangeraden. In een latere publicatie kwam het WHO echter terug op zijn woorden en deelde mee dat het gebruik van stoffen mondmaskers de transmissie van het virus kan verhinderen, waardoor GEZONDE  mensen kunnen worden beschermd tegen infectie. Dezelfde publicatie bevatte echter nog een tegenstrijdigheid waarbij het WHO verklaarde dat de stoffen maskers enkel moesten gebruikt worden door geïnfecteerde personen en niet voor de preventie van asymptomatische individuen??!! Bovendien had het WHO ook nog eens meermaals verklaard dat het geen nut had voor gezonde mensen om een mondmasker te dragen als preventie.

De tegenstrijdigheden in het beleid en de potentiële risico’s van het langdurig dragen van mondmaskers worden genegeerd waardoor zwakkere personen met gezondheidsproblemen, mensen die in warme en vochtige klimaten leven, personen met ademhalingsmoeilijkheden, etc. beduidend meer risico lopen voor gezondheidscomplicaties.

De fysiologische effecten van het dragen van een mondmasker

Het dragen van een mondmasker beperkt op een mechanische manier de hoeveelheid ingeademde lucht, alsook de hoeveelheid uitgeademde lucht met verschillende fysiologische effecten tot gevolg.

 • hypoxemie of zuurstoftekort: doordat de uitgeademde lucht gevangen zit tussen de mond, neus en gezichtsmasker, bevat de opnieuw ingeademde lucht een laag zuurstofgehalte. Ernstig zuurstoftekort kan problemen veroorzaken met hart en longen, alsook neurologische complicaties.Lage zuurstofgehaltes in het bloed kunnen leiden tot myocardischemie (het hart heeft  meer bloed nodig dan er door het kransslagaders wordt aangevoerd waardoor het hart onvoldoende zuurstof krijgt en pijn op de borst ontstaat), hartritmestoornissen, duizeligheid, lage bloeddruk, ventriculaire disfunctie,..
 • hypercapnie of overmatig CO2 gehalte in het bloed: doordat de uitgeademde lucht gevangen zit tussen de mond, neus en gezichtsmasker, bevat de opnieuw ingeademde lucht een hoog CO2 gehalte
 • dyspnea of kortademigheid
 • hoog gehalte aan lactaten in het bloed: wanneer er onvoldoende zuurstof aanwezig is in het bloed, gaat de cel over op een anaeroob metabolisme (zonder zuurstof) waardoor de vorming van lactaten toeneemt wat, een oa effect heeft op de zenuwgeleiding
 • acidose: hoog zuurgehalte in het bloed door de lactaten en opeenhoping van afvalstoffen die normaal gezien worden uitgeademd.
 • giftigheid: de warme en vochtige uitgeademde lucht zorgt ervoor dat toxische stoffen afkomstig van het mondmasker vrijkomen en steeds opnieuw worden ingeademd.
 • ontstekingen door onder andere de giftige stoffen in het mondmasker
 • zelf contaminatie door de ophoping van bacteriën op het mondmasker: warme en vochtige lucht vormt de ideale broedplaats voor bacteriën
 • toename in de stresshormonen zoals adrenaline en cortisol
 • toename in de spierspanning door oa de lactaten
 • verzwakking van de ademhalingsspieren doordat er minder diep wordt ingeademd en uitgeademd
 • verzwakking van het immuunsysteem: door het herhaaldelijk inademen van toxische lucht met lage zuurstof niveaus en hoge CO2 niveaus, wordt de natuurlijke homeostase van het lichaam verstoord

De psychologische effecten van het dragen van een mondmasker

Psychologisch gezien heeft het dragen van een mondmasker negatieve effecten op de drager en de personen in de buurt. Menselijke connectiviteit wordt voor een groot deel verhinderd doordat gezichtexpressie en zelf identiteit worden geëlimineerd. Deze ontmenselijke handelswijze elimineert ook de uniekheid en individualiteit van de drager en de persoon waarmee deze communiceert.

Sociale connecties en relaties behoren tot de basisbehoeften van de mens, maar ondanks de vooruitgang in de communicatie technologie wijzen studies uit dat mensen zich meer sociaal geïsoleerd voelen waardoor er ook meer kans ontstaat op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen.

Doordat mondmaskers gerelateerd worden aan ziekte,ziekenhuizen, ellende… wekken deze ook een angstig en gestresseerd stress gevoel op waardoor de vlucht-of-vluchtreactie wordt geactiveerd. Deze vlucht-of-vluchtreactie kan echter ook geactiveerd worden doordat het verhoogde CO2 gehalte en het verlaagd zuurstofgehalte de homeostase in het lichaam voortdurend blijven verstoren.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende psychologische effecten:

 • activatie van de vlucht-of-vluchtreactie
 • chronische stress
 • angst
 • stemmingswisselingen
 • slapeloosheid
 • vermoeidheid
 • aangetaste cognitieve vaardigheden

Langetermijn effecten op de gezondheid door het dragen van een mondmasker

Het langdurig dragen van een mondmasker bezit een sterk potentieel om chronische ziekten te veroorzaken daar een voortdurend verhoogd CO2 gehalte en verlaagd zuurstofgehalte de psychologische en fysiologische balans in het lichaam constant verstoren.

Wereldwijd verwacht men door Covid-19 een dramatische toename van mentale problemen, veroorzaakt door de lockdowns, quarantaines, sociale isolatie, instortende economie, werkloosheid, geweld en zelfmoorden.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende langetermijn effecten:

 • verhoogde vatbaarheid voor virusinfecties en ziekte
 • hoofdpijn
 • nerveusiteit
 • depressie
 • verhoogde bloeddruk
 • kanker
 • diabetes
 • Alzheimer
 • toename van de klachten van reeds aanwezige condities en ziekten
 • snellere veroudering
 • algemene achteruitgang van de gezondheid
 • voortijdig sterven

Conclusie

Verschillende wetenschappelijke studies hebben de effectiviteit en veiligheid van mondmaskers als preventieve maatregel voor Covid-19 al onderuit gehaald, maar ondanks dat mondmaskers negatieve psychologische, fysiologische en langetermijn effecten hebben op de gezondheid blijven overheden, beleidsmakers en gezondheidsorganisaties zich vasthouden aan de maatregel.

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

tien − 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.