Besmettingen als parameter om de angst te voeden: de cases van Zweden en India

De laatste maanden heb ik al enkele posts gedaan over Zweden en India. Beide landen (samen met Brazilië, daarover meer in een volgende post) worden steevast naar voren geschoven om het belang van lockdowns en strikte maatregelen te blijven verdedigen.
Waar velen aan voorbij gaan is de bredere context om alles een plaats te geven.

DE BESMETTINGEN

Mensen vergeten snel, echter tot eind augustus 2020 was de communicatie-focus van de overheid en experten gericht op twee items: ziekenhuisopnames en overlijdens. Terechte parameters, waarbij vooral de laatste doorslaggevend is, voor zover er correct wordt omgesprongen met de causaliteit.
Na de zomer van 2020 waren er nauwelijks meldingen van ziekenhuisopnames en overlijdens en werd plotseling het discours aangepast. De focus werd BESMETTINGEN! Niet zo moeilijk gezien het testen toen een volle vlucht nam wat leidde tot indrukwekkend cijfermateriaal. Besmettingen zijn weinig relevant: oude besmettingen worden positief getest, het is niet omdat je positief test dat je actief zal verspreiden (asymptomatische verspreiding is zeer beperkt), kruisreacties met andere coronavirussen geven vaak ook een positieve test. Veel is ook afhankelijk van de virulentie van het virus en die daalt constant, evoluerend naar een endemisch virus (1, 2)
Bij het publiek zijn besmettingen nu het nieuwe adagium geworden. ‘Besmettingen’ staan in de perceptie van velen nu gelijk met de ernst van Covid-19.

ZWEDEN

Zweden wordt geregeld opgevoerd als land waar alles fout loopt, het tegendeel is waar.
België en Zweden zijn zowat de enige landen die enigszins te vergelijken zijn met elkaar. De urbanisatiegraad van België is 98%, Zweden bijna 90% (3). 98% van Zweden is onbewoond, de populatie woont in voornamelijk in de grote steden. België heeft 11,5 miljoen inwoners, Zweden 10,23 miljoen inwoners. Stockholm kent 4.950 inw/km2 (9, 9bis) en Brussel 5.250 inw/km2 (10). Ook demografisch zijn we vergelijkbaar en de gezondheidszorg staat op eenzelfde niveau.
Zweden wordt in onze media constant vergeleken met zijn buurlanden. Wat er niet wordt bij verteld is dat de buurlanden van Zweden de helft aan inwoners tellen waarbij de bevolking veel meer spreiding kent. Ook wordt door critici steeds aangehaald dat de Zweedse populatie cultureel afstandelijker is, wat correct is. Echter vergeet men dat wij al sinds 18 maart 2020 verplicht worden social distancing toe te passen, in bubbels functioneren en velen angst hebben om nog maar in de buurt van anderen te vertoeven. Een vergelijkbare situatie.
Dat Zweden nu in de media staat geboekstaafd als land waar het zeer slecht gaat is maar aan één ding te wijten, besmettingen.
Het land kent tot op vandaag 13.500 overlijdens, 10.000 minder dan België en dit zonder stringente maatregelen of lockdowns. De bijgevoegde grafieken spreken boekdelen. Dat de besmettingen zo toenemen is eerder een winst dan een nadeel. Zo bereikt men binnen de populatie op individueel niveau reeds een basisimmuniteit. Het aandeel overlijdens stijgt er ook al maanden niet meer wat alweer aangeeft dat het virus endemisch wordt.

INDIA

Deze week ontving ik het bericht: “de doden liggen op straat in India”. Wat zeggen de cijfers? India telt 1,3 miljard inwoners en kent 171.000 overlijdens. Ook hier zien we een stijging in de besmettingen zonder dat de mortaliteit dezelfde exponentiële curve volgt.
68,8% van de bevolking leeft er onder armoedegrens (4) en 25% is analfabeet (5). 35% van de populatie leeft in sloppenwijken, vaak met 8 tot 10 personen in eenzelfde kleine behuizing (6). Een vergelijkend onderzoek tussen sloppenwijken en niet-sloppenwijken in Mumbai (20,5 miljoen inwoners, bijna dubbel van België) toont opvallende verschillen.
Een studie verschenen in The Lancet (7) vond dat 57% van de inwoners in de sloppenwijken van Mumbai reeds immuun bleken tegen juli 2020 met een IFR (mortaliteit) van 0,076% wat veel lager is dan de seizoensgriep. Dit op basis van bloedtesten (venupuncture, 5ml). Weliswaar vond men in de betere wijken een groepsimmuniteit van 16% met een IFR van 0,263%. Verschillende onderzoeken wijzen op de onmogelijkheid om maatregelen af te dwingen in het land, vooral dan binnen de sloppenwijken. Verder blijkt een sterke kruisimmuniteit aanwezig door contact met andere coronavirussen binnen de populatie die niet kunnen genieten van hygiënische voorzieningen (6, 7, 😎. Het gebrek aan overhygiënische maatregelen is dan ook een mogelijke verklaring voor de betere weerstand in de populatie.
Besmettingen zijn niet de beste parameter, integendeel, het zwengelt vaak onnodig de maatregelen aan. Besmettingen zijn deel van de oplossing, het kan bijdragen tot immuniteit op populatieniveau in zoverre we de basisprincipes van focused protection/omgekeerde lockdown implementeren. Hadden we dit eerder toegepast waren we nu al aan de benodigde 70-80% immuniteit onder de bevolking.

REFERENTIES
1) Veldhoen, M., Simas, J.P. Endemic SARS-CoV-2 will maintain post-pandemic immunity. Nat Rev Immunol (2021).
2)www(dot)bmj(dot)com/content/372/bmj.n494?fbclid=IwAR3d4A_xe5AvkoReeBCfhioi61jyqoog6INeI3uoHLse9LJDEN00r23jF2s
3) Feys, F., Brokken, S., & De Peuter, S. (2020, May 22). Risk-benefit and cost-utility analysis for COVID-19 lockdown in Belgium: the impact on mental health and wellbeing.
4) www(dot)soschildrensvillages(dot)ca/news/poverty-in-india-602fbclid=IwAR3fMI6tVOxmlwvbVkNPdJEI7p_lE6gbt_LZWq0qzd2f0B58HfwWp6xIM70
5) www(dot)statista(dot)com/statistics/271335/literacy-rate-in-india/fbclid=IwAR3PLqdohZ179AIIXNFYvbaAhrpH2i7koZt5gWDrHEVVt21GS65LPpVY6XM
6) KHAN, S. F. (2021). Herd Immunity in India: A Review. European Journal of Medical and Health Sciences, 3(1), 18-21.
7) MALANI, A. et al. Seroprevalence of SARS-CoV-2 in slums versus non-slums in Mumbai, India. The Lancet Global Health, [s. l.], v. 9, n. 2, p. e110–e111, 2021.
😎 CHAKRABARTI, S. S. et al. Of Cross-immunity, Herd Immunity and Country-specific Plans: Experiences from COVID-19 in India. Aging and disease, [s. l.], v. 11, n. 6, p. 1339–1344, 2020.
9) worldpopulationreview(dot)com/world-cities/stockholm-population
9bis) en(dot)wikipedia(dot)org/wiki/Stockholm
10) worldpopulationreview(dot)com/world-cities/brussels-population

Lector, Head of Research en auteur van wetenschappelijke artikels

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 − 15 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.