Voor de tweede keer in minder dan een maand heeft The New York Times een artikel gepubliceerd over mensen die een zeldzame auto-immuunziekte ontwikkelden nadat ze COVID-vaccins hadden gekregen .

Het artikel van maandag bevatte twee vrouwen, die allebei als gezond werden omschreven voordat ze het Moderna- vaccin kregen . De vrouwen van 72 en 48 jaar worden nu behandeld voor immuuntrombocytopenie (ITP) , een aandoening die ontstaat wanneer het immuunsysteem bloedplaatjes aanvalt (een bloedbestanddeel dat essentieel is voor stolling) of de cellen die ze aanmaken, aldus de Times.

Op 13 januari berichtte de Times over de dood van Dr. Gregory Michael , een arts uit Florida die 15 dagen na het krijgen van het Pfizer- vaccin stierf . Michael, die 56 was en door zijn vrouw als “perfect gezond” werd beschreven, ontwikkelde ITP drie dagen nadat hij was ingeënt. Hij stierf aan een hersenbloeding op 3 januari. Zoals The Defender op 13 januari rapporteerde , zei Dr. Jerry L. Spivak, een expert op het gebied van bloedaandoeningen aan de Johns Hopkins University, dat het een ‘medische zekerheid’ was dat het Pfizer-vaccin leidde tot Michael’s dood.

 

Spivak, die werd geïnterviewd voor het artikel van maandag in de Times, herhaalde het verband tussen het vaccin en ITP. Een andere arts, Dr. James Bussel, een hematoloog en emeritus hoogleraar bij Weill Cornell Medicine die meer dan 300 wetenschappelijke artikelen heeft geschreven over de plaatjesaandoening, zei ook dat hij denkt dat er een “mogelijk” verband bestaat tussen de vaccins en ITP.

Bussel vertelde de Times:

“Ik neem aan dat er iets is dat de mensen die trombocytopenie ontwikkelden vatbaar heeft gemaakt, gezien het kleine percentage ontvangers dat ze zijn. Het laten gebeuren na een vaccin is algemeen bekend en is bij veel andere vaccins gezien. Waarom het gebeurt, weten we niet. “

Bussel en een collega, dr.Eun-Ju Lee, hebben 15 gevallen van ITP geïdentificeerd bij ontvangers van COVID-vaccins door te zoeken in de database van de overheid – het Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) – of door overleg te plegen met andere artsen die patiënten behandelen, en hebben een artikel over hun bevindingen in een medisch tijdschrift, aldus de Times.

In een verklaring aan de Times zei Pfizer dat het op de hoogte was van ITP-gevallen bij vaccinontvangers en dat het bedrijf “relevante informatie verzamelt” om te delen met de Amerikaanse Food and Drug Administration.

De vaccinfabrikant voegde er echter aan toe dat “we op dit moment geen oorzakelijk verband met ons vaccin hebben kunnen vaststellen.” Moderna leverde ook een verklaring, maar ging niet in op gevallen van ITP, maar zei alleen dat het “continu de veiligheid van het Moderna Covid-19-vaccin bewaakt met gebruikmaking van alle gegevensbronnen” en routinematig veiligheidsinformatie deelt met toezichthouders.

Direct na Michaels dood zei Pfizer dat er “geen aanwijzing was – noch uit grote klinische onderzoeken noch onder mensen die het vaccin hebben gekregen sinds de overheid het gebruik ervan vorige maand heeft toegestaan ​​- dat het verband zou kunnen houden met trombocytopenie.”

Maar, zoals Lyn Redwood, RN, MSN , president emerita en directeur van Children’s Health Defense destijds zei, de verklaring van Pfizer strookte niet met de feiten – omdat ITP een bekende bijwerking is die verband houdt met vaccinaties.

Het vaccin dat het vaakst bij ITP betrokken is, is het mazelen-bof-rubella (MMR) -vaccin, waarbij de ziekte voorkomt bij ongeveer 1 op elke 25.000 tot 40.000 doses van het vaccin, zei Redwood.

ITP is ook in verband gebracht met vaccins tegen hepatitis A en B-virus (HBV ), humaan papillomavirus (HPV) , varicella-zoster, difterie-tetanus-acellulaire pertussis (DTap) , polio en pneumococcus .

Volgens de Times is ITP “over het algemeen behandelbaar” maar kan het maanden aanhouden of chronisch worden en jaren aanhouden. De American Hematology Society adviseert patiënten die al ITP hebben, om zich te laten vaccineren, “maar na overleg met hun hematologen.”

Ondertussen zijn de twee vrouwen die gisteren in de Times stonden aan het herstellen. Luz Legaspi, 72, werd op 19 januari in het ziekenhuis opgenomen in New York City met een ernstig geval van ITP, maar is nu thuis en wordt verzorgd door haar dochter.

Een 48-jarige vrouw uit Texas die de Times vroeg haar naam niet te gebruiken, bracht vier dagen door in het ziekenhuis, waar ze bloedplaatjestransfusies, immunoglobulinen en steroïden kreeg om haar aantal bloedplaatjes te herstellen – een situatie die ze omschreef als ‘angstaanjagend’. Ze zei dat haar dokter haar had verteld om door te gaan en de tweede dosis van het Moderna-vaccin te krijgen, maar ze heeft nog niet besloten of ze dat zal doen.

De verdediger nam contact op met het Florida Department of Health voor een update over het onderzoek naar de dood van Michael, maar hoorde niet op de deadline. Gezondheidsfunctionarissen in Florida en de Centers for Disease Control and Prevention onderzoeken de dood.