Angst verkopen doe je zo!

Onderaan een (Nederlands ondertiteld) filmpje van een lezing door Marc Van Ranst op 22 januari 2019, waarin hij waarschuwt dat we bijna 10 jaar na de Mexicaanse griep de pandemieën een beetje zijn vergeten en dat dat gevaarlijk is. In dit filmpje geeft hij tips in de UK om de media te bespelen in het geval van een pandemie en hoe hij dat succesvol heeft aangepakt in België met de Mexicaanse griep.

Marc van Ranst geeft in deze lezing toe dat hij de media en de populatie heeft bespeeld tijdens de uitbraak van de Mexicaanse griep. Hij gebruikt letterlijk woorden zoals ‘play the naieve guy’ (de naïeveling ‘spelen’), zegt dat je een duidelijke en herkenbare naam moet ‘kiezen’ voor je virus, dat je best voor de pandemie al een goede relatie hebt met de media, zodat je bv. bekende mensen kunt vragen om gratis het gezicht te zijn van infomercials. Hij spreekt over ‘preparing the scene’ (de scène voorbereiden) wat de publieksvragen en bezorgdheden betreft door min of meer de toekomst te (proberen) voorspellen. Eerst zeg je: “Er zullen ook bij ons ‘gevallen’ zijn”. Dan ga je geleidelijk aan naar “Er zullen bij ons ook doden vallen”. Hij benadrukt nog eens dat 7 griepdoden per dag tijdens de piek van een griepepidemie NORMAAL is. Hij zegt het gemakkelijk is om ‘jouw boodschap’ te verspreiden tijdens de eerste weken van een pandemie. Er is nog geen oppositie en mensen snakken naar nieuws. Daarna wordt het moeilijker omdat er ook alternatieve boodschappen beginnen binnen te sijpelen. Vooral na de vakantie wordt het een uitdaging omdat mensen dan via buitenlandse media andere verhalen te horen krijgen. Ze gaan dan zoeken naar controverse, vinden dat de overheid te weinig doet, dat het vaccin te laat komt, dat er onvoldoende middelen zijn, etc.

Tijdens een volgende fase wordt de vaccinatiecampagne gelanceerd. Ten tijde van de Mexicaanse griep was er een voetbalploeg die zich onterecht op de prioritaire vaccinatielijst had gezet. Marc Van Ranst zei daar letterlijk over dat hij dat kon gebruiken. (“I can use that.”) Zijn redenering was: Als de populatie écht gelooft dat vaccins zo wenselijk zijn dat zelfs voetballers het oneerlijk zouden spelen om hun vaccin te krijgen, moet het wel belangrijk zijn. Hij zei: “I can play with that”. (“Daar kan ik mee spelen.”) “Dus ik creëerde daar een heleboel ophef over en dat wérkte.” (“I made a big fuss about it and it wórked.”)

Hij concludeert het stuk over mediamanipulatie door te zeggen dat dat perfect mogelijk is om één boodschap te verspreiden in een klein land (in grotere landen is het een grotere uitdaging) en dat dat toen (2009) in België goed gelukt is, vooral in Vlaanderen. Daar luisteren ze immers naar de Vlaamse media. In Wallonië was het moeilijker want daar luisteren ze voor de helft ook naar de Franse media, waar ze weer andere verhalen te horen krijgen. Het gebruik van social media voor hun doelstelling is in 2009 mislukt omdat er toen nog niet genoeg mensen op zaten. Marc V.R. laat heel erg merken dat hij het bespelen van de media succesvol noemt als er veel mensen zich achteraf hebben laten vaccineren. Hij noemt ‘antivaccinatiegevoelens’ verontrustend en zegt letterlijk dat ‘andere boodschappen’ vanuit Frankrijk hun vaccinatieboodschap hebben ‘vervuild’. Hij benadrukt het belang van influencers in dergelijke campagnes maar waarschuwt wel dat ze ‘onvoorspelbaar’ kunnen worden. Bekijk onderstaande lezing op de ‘Influenza pandemic preparedness stakeholders conference’, één jaar voor de uitbraak van aanvankelijk het ‘Wuhanvirus’, nu Covid-19. Toevallig of doelmatig, dat laten we over aan je eigen oordeel of verbeelding…

Bron

Bron

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 8 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.