Het personeel meldde op 12 januari voor het eerst een uitbraak van het coronavirus in Nuestra Señora del Rosario (Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans), een verpleeghuis in de provincie Cadiz, Andalusië in Spanje, na een campagne voor de distributie van vaccins.

Het ministerie van Volkshuisvesting en Gezin kwam tussenbeide in de privéfaciliteit die plaats biedt aan 145 inwoners en waar lokale media op 4 februari meldden dat nog eens 28 van de 94 bewoners en 12 personeelsleden positief waren getest op COVID-19.

In een ander verpleeghuis in dezelfde zuidwestelijke Spaanse provincie, in Novo Sancti Petri, in Chiclani, stierven 22 oudere bewoners en 103 raakten besmet na een vaccinatiecampagne.

Vergelijkbare uitbraken en sterfgevallen na vaccinatie zijn over de hele wereld gemeld, waaronder:

  • Tien sterfgevallen bij Duitse palliatieve patiënten binnen enkele uren tot vier dagen na vaccinatie met COVID-19 werden als ” toeval ” beschouwd .
  • 22 van de 72 bewoners van een verpleeghuis in Basingstoke, Engeland, zijn na vaccinatie overleden.
  • 24 senioren in een verpleeghuis in Syracuse, NY zouden op 9 januari zijn overleden aan COVID-19, ondanks dat ze op 22 december waren gevaccineerd.
  • Op 28 januari werden 10 gevallen van COVID-19 gemeld onder senioren die beide doses Pfizers vaccin hadden gekregen in een verzorgingstehuis in Stockholm, Zweden. De bewoners werden ingeënt op 27 december en opnieuw op 19 januari.
  • Het dodental van COVID-19 in de kleine Britse enclave Gibraltar bedroeg 16 voordat het op 10 januari zijn Pfizer-vaccinatiecampagne lanceerde en 10 dagen later tot 53 doden en zeven dagen daarna tot 70. Volgens een rapport van Reuters verklaarde de gezondheidsautoriteit van Gibraltar dat er “helemaal geen bewijs was van enig oorzakelijk verband” tussen 6 van de sterfgevallen die werden onderzocht en het vaccin van Pfizer, ondanks dat de individuen vóór de vaccinatie negatief hadden getest op COVID, maar positief “in de dagen erna. “
  • 4.500 COVID-19-gevallen in Israël deden zich voor bij patiënten nadat ze één dosis van het Pfizers-vaccin hadden gekregen en 375 van die gevaccineerde patiënten moesten in het ziekenhuis worden opgenomen, meldden Israëlische nieuwsmedia op 12 januari.
  • Zeven volwassenen die in een verzorgingshuis in Saskatoon woonden, testten positief op coronavirus een week nadat bewoners waren ingeënt in het Sherbrooke Community Center, meldde de CBC . Er waren geen positieve gevallen op het moment van vaccinatie.
  • Zeven bewoners van een instelling voor langdurige zorg in Montreal testten positief op COVID – binnen 28 dagen na vaccinatie met het Pfizer-vaccin, wat de provincie Quebec ertoe bracht de tweede dosis Pfizer uit te stellen.
  • Abercorn Care Home in Schotland, dat op 14 december met COVID-19-vaccinaties begon, was de thuisbasis van een uitbraak van het virus op 10 januari en de National Health Service voor de regio weigerde commentaar te geven op de vraag of gevaccineerde bewoners ziek waren. Een oprichter van een verzorgingshuispersoneel zei tegen de Scottish Daily Record : “We hebben leden van onze groep gehad wiens ouders het vaccin hadden gekregen en twee weken later positief waren getest op coronavirus.”
  • Alle bewoners van een huis in Inverness, Schotland, werden begin januari ingeënt tegen COVID, maar 17 raakten besmet met het virus na de eerste dosis.

De UK Medical Freedom Alliance – een groep artsen, wetenschappers, advocaten en andere professionals die pleiten voor geïnformeerde toestemming in het VK – publiceerde een dringende open brief aan Nadhim Zahawi, minister voor de inzet van COVID-19-vaccins; Matt Hancock, de staatssecretaris van Volksgezondheid en Sociale Zorg; en twee toezichthoudende instanties voor vaccins die oproepen tot een onmiddellijke audit van de sterfgevallen na vaccinatie in het VK.

De groep verwijst naar grafieken die een stijging van het aantal sterfgevallen in verzorgingstehuizen laten zien en citeert gegevens van het Office for National Statistics dat het aantal sterfgevallen van bewoners in de twee weken tussen 8 en 22 januari verdrievoudigde, in een tijd waarin het aantal vaccinaties in verzorgingshuizen.

Vergelijkbare grafieken voor Israël, Ierland, Bahrein en Jordanië laten een vergelijkbare correlatie zien.

De UK Medical Freedom Alliance wijst op de “statistisch onbeduidende” veiligheidsgegevens over ouderen in COVID, die volgens hen “ondervertegenwoordigd” waren in klinische onderzoeken naar vaccins.

“We stelden dat er mogelijk verhoogde bijwerkingen van vaccins zijn in deze groep, die pas duidelijk zouden worden als vele duizenden van hen vaccinaties hadden gekregen”, zegt de brief.

De strategische adviesgroep van deskundigen van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft haar aanbevelingen voor de vaccinatietoediening van Moderna op 26 januari bijgewerkt en verklaard dat hoewel vaccinatie wordt aanbevolen voor ouderen vanwege de risico’s van COVID-infectie, ‘zeer kwetsbare ouderen met een verwachte levensverwachting van minder dan 3 maanden “mogen niet automatisch worden gevaccineerd, maar moeten” individueel worden beoordeeld “.