413 kinderen overleden van gedupeerden Nederlandse ‘kinderopvangtoeslagaffaire’

🕒 Leestijd: < 1 minuut

In officiële documentatie van de Nederlandse Rijksoverheid lezen we dat er 413 kinderen van gedupeerden van de kinderopvangtoeslagaffaire zijn gestorven, waarvan 314 in de leeftijd van 0 tot 5 jaar jong.

Het document van het ministerie van Financiën, beslisnota deel 4 d.d. 30 november 2022, geeft geen duidelijkheid over het tijdsbestek waarin deze overlijdens hebben plaatsgevonden. Het is ook onduidelijk om hoeveel kinderen het gaat in verhouding tot het totale aantal gedupeerden. Het is hoe dan ook een verontrustend aantal, en het roept dringend op tot Kamervragen en degelijk journalistiek onderzoek.

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe zijn deze kinderen om het leven gekomen? Waar komen deze kinderen vandaan? Betreft het wellicht nog meer kinderen?

Er wordt in het document ook een regeling voorgesteld waarbij maximaal 10.000 euro wordt gereserveerd per overleden kind. Deze regeling zou dan ongeveer 4,1 miljoen euro kosten. ‘Wat ook binnen de beschikbare middelen voor de kindregeling kan worden ingepast’.

Grote financiële problemen en gedwongen uithuisplaatsing van kinderen

De zogenoemde toeslagenaffaire (1) kwam in 2017 aan het licht toen de Nederlandse Belastingdienst jarenlang ten onrechte kinderopvangtoeslag terugvorderde van ouders. Dat leidde tot grote financiële problemen en soms zelfs tot gedwongen uithuisplaatsing van kinderen. De betreffende documentatie bevestigt het vermoeden dat de affaire verstrekkende gevolgen heeft gehad, niet alleen voor de financiële situatie van de gedupeerden, maar ook voor hun persoonlijke levens en dat van hun kinderen.

Politieke partijen zullen hier Kamervragen over gaan stellen, en het moet leiden tot een diepgaand onderzoek naar de omstandigheden die hebben geleid tot de overlijdens van deze kinderen. Hopelijk zal er snel duidelijkheid ontstaan over deze zeer ernstige kwestie. Passende maatregelen moeten worden genomen om herhaling te voorkomen.

Bron 1

Bron 2

ref 1

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

2 gedachten over “413 kinderen overleden van gedupeerden Nederlandse ‘kinderopvangtoeslagaffaire’

 • 16 mei 2023 om 18:53
  Permalink

  Niks verontrustends aan. Gaat om de compensatie van ca 70.000 kinderen. Voor de 413 kinderen die inmiddels zijn overleden dus over een periode van vele jaren, heeft men het over de hoogte van de compensatie. Jaarlijks overlijden ruim duizend kinderen, van wie meer dan de helft in hun eerste levensjaar. Bij kinderopvang en kinderopvangtoeslag gaat het voornamelijk over jonge kinderen die nog niet naar school gaan. Kinderopvangtoeslag kan ook van toepassing zijn op naschoolse opvang maar denk dat dat lagere bedragen zijn, waardoor minder mensen in de problemen zijn gekomen. Niet vreemd dus dat in een doelgroep met veel jonge kinderen meer sterfgevallen op jonge leeftijd voorkomen.

  Beantwoorden
 • 31 mei 2023 om 11:33
  Permalink

  Niks verontrustends aan?
  Euro’s die je krijg voor zo’n reacties stinken behoorlijk.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

13 − 12 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.