38.000 zelfstandigen moeten coronasteun terugbetalen

🕒 Leestijd: < 1 minuut

38.000 zelfstandigen moeten hun ontvangen coronasteun terugbetalen. Het bedrag kan oplopen tot 10.000 euro. Een foute interpretatie van het begrip “gezinslast” bij de aanvraag van de steun is hiervan de oorzaak. Minister van Zelfstandigen, David Clarinval (MR), verdedigt zichzelf door te zeggen dat 446.159 andere zelfstandigen het wel goed begrepen hebben. Dat meldt hij via HLN. Kamerlid voor het Vlaams Belang Hans Verreyt beweert dat die zelfstandigen het oprecht goed voor hadden; er is geen sprake van kwaadwillige fraudeurs.

“Met deze terugvordering brengt de regering vele zelfstandigen die te goeder trouw handelden opnieuw in de problemen.” – H. Verreyt (VB)

De coronacrisis zorgde ervoor dat zelfstandigen verplicht hun zaak moesten sluiten. Dat betekende minder winst en dus minder inkomen. Momenteel doen ook de inflatie en energieprijzen geen goed aan de zelfstandige zaken.

Tijdens de coronacrisis konden zelfstandigen steun vragen om de moeilijke jaren wat dragelijker te maken. Gedurende drie jaar zweeg de overheid over mogelijk verkeerd ingevulde aanvragen. Dat is nu gedaan. De reden: ‘een foute interpretatie van de term gezinslast’. In het sociaal recht wordt de term anders gedefinieerd dan in het fiscaal recht. Een administratieve onduidelijkheid zorgt er nu voor dat mensen binnen enkele weken tot wel 10.000 euro mogen terugbetalen.

“38.000 zelfstandigen worden dus met terugwerkende kracht ongemeen hard aangepakt, en dit wegens een administratieve onduidelijkheid”. – H. Verreyt

Verreyt is van mening dat het handelen van de overheid compleet onterecht is.

“Fraudeurs moeten hard aangepakt worden, maar de overgrote meerderheid van de getroffen zelfstandigen hebben zich absoluut niet aan fraude bezondigd”. – H. Verreyt

Hij verwacht alvast dat de regering, specifiek minister Clarinval, dit rechtzet.

Bron.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

9 + 12 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.