34 gevallen van spontane miskramen en doodgeboorten na COVID-19 vaccinatie

Vierendertig gevallen van zwangere vrouwen die een spontane miskraam of doodgeboorte kregen nadat zij waren ingeënt met een COVID-19-vaccin, werden gemeld bij het Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS).

VAERS is een passief meldsysteem waarmee mensen een vaccinatie bijwerking kunnen melden en wordt beheerd door de Food and Drug Administration (FDA) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Uit door de CDC gefinancierd onderzoek bleek dat minder dan 1% van de bijwerkingen van vaccinaties bij VAERS wordt gemeld.

Veel gevallen van spontane miskramen traden op tijdens het eerste trimester of de eerste 12 weken van de zwangerschap, met 25 voorvallen na vaccinatie met een vaccin van Pfizer-BioNTech. De vier gevallen van doodgeboren kinderen deden zich voor in het tweede (weken 13-27) of derde trimester (weken 28-40).

Verywell Health (een online bron over gezondheidsgerelateerde onderwerpen) zegt: “Onderzoek suggereert dat tussen 10% en 20% van de vrouwen met een medisch bevestigde zwangerschap zal eindigen in een miskraam. Tachtig procent hiervan vindt plaats tijdens het eerste trimester.”

Dr. Shelley Cole, MD, lid van America’s Frontline Doctors, zegt dat het verontrustend is dat een vaccin dat zich nog in een experimentele fase bevindt, wordt aanbevolen aan zwangere en borstvoedende vrouwen. “Als verloskundige-gynaecoloog vind ik het zorgwekkend,” zei Cole. “We gooien de wetenschap en de wetenschappelijke medische methode uit het raam en brengen zwangerschappen en toekomstige zwangerschappen in gevaar.”

Er zijn ook geen gegevens beschikbaar over de “effecten van mRNA-vaccins op zuigelingen die borstvoeding krijgen of op de melkproductie/-uitscheiding”, maar toch wordt “niet gedacht dat het vaccin een risico vormt voor zuigelingen die borstvoeding krijgen”.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft in een persbericht op 8 januari meegedeeld dat zij het Pfizer-vaccin niet aanbevelen voor zwangere vrouwen, tenzij zij een hoog risico op besmetting lopen zoals een arts in de gezondheidszorg. “Zwangere vrouwen lopen een hoger risico op ernstige COVID-19 dan niet-zwangere vrouwen, en COVID-19 werd in verband gebracht met een verhoogd risico op vroeggeboorte,” aldus de WHO. “Vanwege onvoldoende gegevens beveelt de WHO op dit moment echter geen vaccinatie van zwangere vrouwen aan.” De WHO kwam aanvankelijk op 26 januari met dezelfde aanbeveling voor het Moderna-vaccin, maar herzag deze drie dagen later door te verklaren: “We hebben geen specifieke reden om aan te nemen dat zich specifieke risico’s zullen voordoen die zwaarder doorwegen dan de voordelen van vaccinatie voor zwangere vrouwen”

Zwangere of zogende vrouwen werden aanvankelijk uitgesloten van zowel de Pfizer als de Moderna COVID-19 vaccintests, maar Pfizer voert momenteel een fase 2/3 studie uit bij 4.000 gezonde, zwangere vrouwen die de injecties zullen krijgen tijdens het tweede en derde trimester.

Lees het volledig artikel hier.

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 5 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.