Getuigenis van een Vlaamse apotheker: omzeiling van de gegevensbescherming van de burger voor de vaccinatiestatus

‘Ik ben werkzaam in een apotheek waar er van mij verwacht wordt onder andere om de patiënten te overtuigen om zich te laten vaccineren. Ik denk dat de meeste van mijn collega’s-apothekers overtuigd zijn dat ze op deze manier veel levens gaan redden. Nochtans volgens de bevraging neemt de 88% van de apothekers GEEN verantwoordelijkheid voor de nevenwerkingen die na de massale vaccinatie kunnen optreden. De laatste webinar georganiseerd door de Orde van apothekers en beroepsverenigingen vindt u hier.
Het ziet er als volgt uit. De patiënt komt naar apotheek, ID wordt ingelezen. De real-time data komt vanuit Vaccination Codes Database. De apotheker krijgt de informatie of die patiënt een uitnodiging heeft gekregen en over zijn vaccinatiestatus. Op dat moment gaat apotheker in actie: o.a. sensibilisatie van patiënten die twijfelen en anti-vaxxers, opvolging van bijwerkingen (enkel de ernstige bijwerkingen worden opgenomen!), herinnering tweede vaccinatie, enz. Apotheker registreert ook hoe de patiënt geantwoord heeft op het gesprek, bv. overtuigd van vaccinatie, of twijfelt / weigert, vermoedelijke contra-indicatie, enz. Volgens mij, mag dit allemaal niet! Ik vind het ook zeer onaangenaam dat al mijn collega’s perfect kunnen zien of ik al dan niet ingespoten ben, door gewoon mijn naam in het systeem op te roepen.
Ik weet niet hoe de Orde het voor elkaar heeft gekregen om GDPR om te zeilen. Kan er iets aan gedaan worden?’

(Help ons. Deel dit artikel a.u.b.)

Een gedachte over “Getuigenis van een Vlaamse apotheker: omzeiling van de gegevensbescherming van de burger voor de vaccinatiestatus

  • 19 april 2021 om 21:41
    Permalink

    Ik heb het webinar voor apothekers beluisterd. Ik heb me al heel vaak verbaasd en verontwaardigd gevoeld maar dit tart alle verbeelding. In wat voor toestand zijn we beland??
    Zonder dat we het weten worden er dus gegevens over ons verzameld? En elke persoon wordt volgens een bepaald profiel benaderd om toch maar overtuigd te geraken van een vaccin? Hoe ontsnappen we daaraan? Weten de apothekers wat informed consent betekent? Kan ik een apotheker vinden die niet meedoet met deze manipulatie?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien − negentien =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.